UPPDATERING: Star of India har stängt.

Star of India på den skuggiga sidan av en bakgata

Vad är det säkraste tecknet på att en lunchrestaurang serverar god mat? Är det inredningen? Personalen? Eller antalet människor i matkön? Om det är det sista så ligger Star of India mycket bra till.

Miljö

Trots att restaurangen Star of India ligger mitt i centrala Göteborg så ligger den ändå på den skuggiga sidan av en bakgata. Lokalen är mörk och inredningen har sett sina bästa dagar. Men för den som vågar sig in väntar en överraskning. Det är fullt! Vid 12-tiden är det nästan alltid minst tio meter kö fram till kassan. Men det går snabbt.

Måltidsupplevelse

Star of India har alltid sex rätter på menytavlan och du hittar både klassiska, vegetariska och några rätter som du inte kan uttala på listan. Lunchen kostar 75 kronor och du inleder som sagt med att köa, betala, hämta och hitta en plats. Trots att serveringen har detta enkla och praktiska upplägg måste jag säga att jag sällan stött på mer service-minded personal. Det börjar redan när du kommer in. Ser du det minsta tvekande ut så kommer någon och hjälper dig. I kassan möts du Stora portioner på Star of Indiasedan av ägarens (?) stora glada leende och sist men inte minst så dukas borden av med en oerhörd fart. Ett måste med en så lång matkö, antar jag.

Mat

Mitt val denna dag föll på kycklinggryta smaksatt med bland annat koriander. Till grytan serveras förstås ris och ett halvt (men stort) naan. Dessutom finns lite ”svensksallad” om man vill och tycker att det passar. Det ingår vatten, läsk eller lättöl att dricka och efter maten kan du få kaffe och en kaka. Jag tycker att maten är god men inte fullt så smakrik som indisk mat kan och kanske bör vara. Det blir lite bamba- eller lumpenkänsla när man står där med brickan i hand och väntar på att få maten uppslevad. Det är ingen vacker portion du får på tallriken men den är rikligt tilltagen och det smakar utmärkt.