Restaurang Nonna

På Nonna har man inriktat sig mot de mer rustika inslagen i det italienska köket. Detta blir uppenbart så fort man slänger ett öga på menyn (så även på lunchen). Här är det inte lasagne, pizza eller ”pasta salmone” som står på menyn, utan för oss svenskar mer okända rätter som saltimbocca, osso buco och cacciatore (för att ta några exempel). För mig som är en stor beundrare av det breda italienska köket är detta en välkommen inriktning.

Maten

På lunchen finns det fyra eller fem rätter att välja mellan. Efter viss vånda bestämmer jag mig för en cacciatore med kyckling. Väntan på maten är inte lång. Presentationen är enkel, maten alldeles lagom varm. Rätten består av fusili, kycklingbitar och så en sås bestående av de klassiska cacciatorebeståndsdelarna, dvs. tomater, lök, örter och peppar. Rustik italiensk mat på Restaurang NonnaKycklingbitarna är möra och smakrika och pastan likaså god (möjligen kan jag tycka att man kunde ha varit lite generösare med mängden kyckling). Men det är såsen som är den stora behållningen. Tomaterna är utsökta och kryddningen i det närmaste perfekt: det är precis lagom med ”bett” i såsen. Det här är visserligen enkelt men väldigt gott.

Miljön

Della Nonna är inhyst i rymliga lokaler på Kungsgatan (i samma lokaler låg tidigare Pasta Etc. Grande). Inredningen är enkel men fångar den rustika atmosfär man eftersträvar i menyn och i restaurangens grafiska profil. Det är uppenbart att en hel del tanke lagts på stämningen i lokalen. Oavsett så är det mysigt i lokalen och en trevlig lunchmiljö.

Måltidsupplevelse

I linje med restaurangens rustika profil är salladsbordet enkelt (två sorters sallad och ett enklare bondbröd) och avskalat och den dryck som ingår är vatten. Kaffe ingår också. Vid mitt besök är restaurangen väldigt välbesökt och serveringspersonalen verkar lite stressad. Det är absolut inget fel på bemötandet, men inte heller något som sticker ut. Portionerna är väl tilltagna och maten, som sagt, väldigt god. Priset på lunchen varierar beroende på rätt (85-99 kr är spektrat vid mitt besök): det är inte billigt men inte heller dyrt för det man får. Sammantaget håller Nonna riktigt hög klass och rekommenderas varmt till den som vill utforska lite mer av det italienska köket.