Latteria erbjuder både fika och lättare lunchAntikhallarna i centrala Göteborg har länge levt en tynande tillvaro. Det verkar som om dagens frimärks- och myntsamlare har övergett platsen och butik efter butik har slagits igen. Men nu har något hänt. När man kliver in i den flotta entrén möts man av ett myller av fikande och mysande människor. Latteria har tagit över hela den öppna ytan och möblerat den som ett stort och trevligt vardagsrum.

Räksallad på LatteriaMaten

Latteria är i första hand ett kafé men de serverar flera rätter som gör en lunchgäst nöjd. Jag fastnar för en räksallad med sparris och avokado som ser oerhört fin ut. Det gör förresten även de två andra salladerna som erbjuds; kycklingsallad med glasnudlar och laxsallad med mango och couscous. Till min sallad får jag en liten (lite för liten) bägare med romröra och en korg med bröd. Surdegsknäckebrödet med sesamfrön och de andra lika fantasifulla brödbitarna är fantastiskt goda och de förhöjer hela matupplevelsen. Salladen i sig är fräsch, snygg och god. Antalet räkor håller sig precis på rätt sida om godkäntgränsen och att sparrisen inte var helt krispig skyller jag på årstiden och inte kaféet.

Miljön

Antikhallarna var till att börja med ett ”bankpalats” och det känner man verkligen när man sitter mitt i den öppna ytan. Lokalen är pampig med mycket marmor men det blir konstigt nog ändå en varm och mysig känsla där inne. Mycket är nog tack vare möblerna som de valt. De leder tankarna till vardagsrum och kök mer än till finansaffärer. Tots att det är en stor yta känns kaféet intimt och de antikbutiker som finns kvar ger helt klart något extra till miljön.

Måltidsupplevelse

Som kafégäst beställer du vid disken och du bär själv med dig maten till ditt bord. Vatten och bestick plockar du med dig på vägen. Personalen är både trevlig och hjälpsam (vilket behövdes när jag ställde till det hela genom att beställa en cortado på en latteria). Salladen kostade 85 kronor och om du beställer ditt kaffe samtidigt får du det lite billigare. Om du som jag gillar brödet så kan du köpa med dig mer hem. Jag tycker att Latteria mycket väl är värt ett besök både som kafégäst och som lunchnjutare. En liten varning för portionens storlek, så om du är hungrig kanske du bör beställa något annat än en sallad.

Läs också Frukostfrasses recension av Latteria.