Mitt i centrala Göteborg på ett gathörn som jag har gått förbi minst hundra gånger hittar jag plötsligt en kinarestaurang. Jag kan ärligt talat inte säga varför jag har missat den tidigare, restaurangen har både stora fönster och skyltar. Det är faktiskt just skyltarna som får mig att stanna till. I fönstren står det tydligt ”Restaurang Ching Palace” men på skyltarna över dörren finns bara kinesiska tecken. Jag väljer att tolka det som att stället har många asiatiska besökare och det är ett gott tecken.

Klassisk svenskkinesisk mat på Ching Palace

Miljö

Lokalen innanför dörrarna är liten och domineras helt av en bardisk. En leende man bakom disken guidar mig snabbt runt hörnet där ett överraskande stort rum med valv i taket och fina fönster ut mot Hotellplatsen öppnar sig. En leende kvinna tar emot min betalning och visar mig till ett bord. Möblerna är slitna och dukarna är skrynkliga men det är helt och rent. Mitt i restaurangen står den stora buffédisken och bredvid den står ett litet bord med kaffe och Wienerbröd. Låt mig komma tillbaka till dem.

Mat

Buffén innehåller det mest klassiska svenskkinesiska rätterna. Här finns friterade räkor och friterad kyckling men tillhörande curry- eller sötsur sås. Det finns den klassiska nötkött med bambuskott och kyckling med vattenkastanj. Det finns stekt ris och stekta nudlar, friterade kycklingvingar och glaserade revben. Utbudet är med andra ord bra men inget utöver det vanlig – förutom wienerbröden då förstås… Jag tycker att maten är god men inte heller den är utöver det vanliga.

Måltidsupplevelse

Väl inne i det större rummet tycker jag att restaurangen är trivsam. Den leende personalen är både trevlig och effektiv. Att äta här kostar 83 kronor och det, måste jag säga, är lite i överkant för vad det är värt. På det hela känns Ching Place som vilken annan svenskkinesisk restaurang, som jag besökt minst hundra gånger.

Kinesiska Wienerbrön på Ching Palace

Och så vad det ju det där med efterrätten.

När man får Wienerbröd tillsammans med friterade räkor så tappar jag helt tilltron till den klassiska svenskkinesiska restaurangen. Är det inte dags att låta den så kallade svenska kinamaten gå i graven och istället servera riktig kinesisk mat? Jag tror att en restaurang med grillade ankor i skyltfönstret skulle locka många fler lunchgäster än dagens asienbuféer. Vad tror ni?