Miljön på restaurang Beijing lämnar mycket att önska

Trots sitt undanskymda läge är restaurang Beijing nog bekant för de flesta flitiga Nordstan-besökare. Restaurangens lunchbuffé har funnits länge och fortsätter att dra hungriga besökare med sug efter friterade räkor i sötsur sås och andra klassiska ”svensk-kinesiska” rätter.

Maten

Vid lunchtid tror jag inte det är nåt annat än lunchbuffén som gäller på restaurang Beijing. För 80 kr får man tillgång till en generös buffé bestående av olika asiatiska rätter, sallad samt läsk/lättöl.  Buffén består till största delen av rätter man associerar med det ”svensk-kinesiska” köket: friterade räkor med sötsur sås, biff med bambuskott och Friterade räkor på restaurang Beijingfriterade nudlar med grönsaker, för att nämna några. Vid mitt besök testar jag lite av varje för att få en så komplett bild som möjligt. Mina intryck av rätterna är blandat. Det mesta smakar precis som man förväntar sig att det ska (undantaget är biffen med bambuskott som är närmast smaklös och riktigt tråkig), men det bjuds heller inte på några som helst överraskningar. De friterade räkorna är krispiga och goda, men såsen medioker. Den stekta kycklingen i kokossås håller lite högre kvalitet än det andra och ger en känsla av att köket kan bättre än man först tror. Det här är definitivt gott, och man har alla förutsättningar att bli riktigt mätt, men särskilt spännande är det inte.

Miljön

Det är bara att säga rakt ut, restaurangmiljön på Restaurang Beijing är riktigt tråkig. Restaurangen är belägen på en långsmal balkong med utsikt över Nordstans evenemangtorg. Visserligen ett perfekt spanläge, men också en genomfartsled för fotgängare på väg mellan affärer på våningsplanet. Inredningen är av naturliga skäl sparsam, vilket skapar ett väldigt grått och tråkigt intryck. Miljön förtar mycket av upplevelsen.

Måltidsupplevelse

Jag får intrycket att restaurang Beijing tuggar på i invanda fotspår, men att det finns mer att ge. Det som serveras idag är visserligen gott, och står sig hyfsat mot andra restauranger i samma genre, men nåt bestående intryck lämnar vare sig maten eller besöket på restaurangen. Varför inte plocka fram lite mer okända rätter från det kinesiska köket eller experimentera lite med de befintliga? Jag tror att det skulle kunna lyckas. Och då kommer jag tillbaks på ett nytt besök.